Här är bankerna med bäst bolåneränta just nu

Publicerad: 20 november, 2018

Catharina Åbjörnsson Lindgren, bolånechef Landshypotek Bank. De stod för de lägsta bolåneräntorna. Foto: Pressbild.

Varje månad redovisar de svenska bankerna siffror för snitträntor, och de har nu rankats från lägsta till högsta kostnad. Traditionella banker var dyrast, och de ansåg sig konkurrera på andra sätt.

Månadsvis är Sveriges banker skyldiga att rapportera in snitträntan för sina bolån till Statistiska Centralbyrån. Svenska Dagbladet publicerade i helgen en sammanställning av statistiken från oktober.

Enbart banker har jämförts, vilket innebär att omskrivna långivare såsom Enkla Bolån eller Stabelo inte är med i listan.

Enligt de uppgifter som lämnats till SCB är skillnaden mellan den dyraste och billigaste långivarnas snitträntor mellan 1,57 procent och 1,10 procent. Även en liten skillnad blir stor när det rör sig om bolån.

Traditionella bankerna redovisar högre genomsnittsräntor

Den dyraste långivaren är Handelsbanken, med Länsförsäkringar hack i häl.

För Handelsbankens räkning har snitträntan sjunkit med 0,05 procent sedan maj i år, men man toppade lista även då. I ett uttalande till SVT Nyheter försvarade Handelsbankens presschef Johan Wallqvist bankens räntenivå med att påpeka att de erbjuder fler än en tjänst.

– När det gäller just bolån uppskattar våra kunder att vi ger personlig ekonomisk rådgivning i samband med bostadsköpet. Det är mycket efterfrågat, skriver han, och påpekar även andra tjänster såsom hundratals fysiska bankkontor och diverse kostnadsfria banktjänster.

Nykomlingarna lånar ut till lockräntor

Den bank som erbjuder lägst ränta är Landshypotek Bank med sin snittränta på 1,10 procent. Catharina Åbjörnsson Lindgren är bolånechef på Landshypoteket bank. Hon tror inte att de traditionella bankerna kommer att kunna slå deras erbjudande.

Bara det senaste året har de traditionella bankerna sänkt sina bolåneräntor drastiskt, och det har Landshypoteket bank märkt.

– Jag tror att skillnaden mellan oss och storbankerna kan minska men det beror inte på att vi närmar oss dem utan beror på att storbankerna nog måste sänka sina listpriser för att kunna konkurrera, säger hon till SvD.