Bolån

Bolån, som det populärt förkortas i folkmun, är en kredit som utges av finansinstitut till låntagare och där en fastighet eller bostadsrätt utgör pant eller säkerhet för lånet. Privatpersoner som vill köpa villa eller lägenhet kan finansiera köpet med ett bolån. Bolån kan även användas till andra ändamål om du får lån med fast egendom som säkerhet. Om vi börjar i änden med att förvärva exempelvis en villa så kan den belånas upp till 85 % med ett bolån. Det är vad Finansinspektionen föreskriver att privatpersoner får låna i ett sådant fall. Procentsatsen beräknas på fastighetens marknadsvärde och brukar delas upp i bolån och kontantinsats. Meningen är att köparen skall finansiera 15 % av marknadsvärdet själv med en så kallad kontantinsats.

Bolån kan innebära vissa avgifter

Det brukliga är att ett finansbolag eller bank delar upp ett bolån i en mer säkrad del, bottenlånet som oftast utgör 75 % av marknadsvärdet, resterande i topplån.

Exempel: Om vi tar ett köp av villa för 2 miljoner kronor: Då kan du få låna 1,5 miljoner i bottenlån och 200 000 kronor i topplån. Där är det meningen att kontantinsatsen utgör 300 000 kronor som du som låntagare ska finansiera med egna medel. Förutom lånedelen så tillkommer kostnader för lagfart och pantbrev. Lagfart hos Lantmäteriet kostar 1,5 % av underlaget antingen köpeskillingen eller taxeringsvärdet, det som är högst. Pantförskrivningen kostar 2 %, men kan delvis ersättas av pant i bostadsrätt i tidigare lån. Panten är en inteckning och vid köp av bostadsrätt kan även en pantsättningsavgift tillkomma.

Att ta ett bolån

I dagens låga räntesituation är det billigt att låna med fastighet som säkerhet. Just därför är det fördelaktigare att ta ett förhöjt bolån om utrymme finns än ett privatlån med högre ränta. Om villan eller bostadsrätten har en lånebelastning under 85 % finns ett sådant utrymme. I runda tal kostar ett bolån runt 1,5 till 2 % i räntekostnader. Har du ett sådant utrymme och behöver låna till en bil kanske, så är det fullt legitimt att ta ett bolån till fordonsinköpet.

Kolla upp olika räntor

I dagens läge måste du inte söka om bolån hos de etablerade traditionella bankerna. Man skall vara om sig och kring sig och kontrollera villkoren hos flera banker, bland de nyare finansinstituten och även utländska intressenter som exempelvis Danske Bank. Ta lånet där de bjuder lägst ränta, vilket du kan få hjälp att kolla upp genom att använda en jämförelsesajt, där olika bankers räntor jämförs.