Bostadsköpare löper dubbla risker

Publicerad: 19 juli, 2019 miniatyrhus med högar av pengar runt sig, och Swedbanks privatekonom Arturo Arques

En hög belåningsgrad innebär stora risker för att bostadsköpare förlorar stor del av sitt kapital. Det säger Arturo Arques, som är privatekonom på Swedbank. Foto: ShutterOK/Shutterstock.com och Pressbild/Swedbank

Swedbank har konstaterat att många bostadsköpare har fått se sitt kapital halveras. Banken vill nu varna för riskerna med en räntehöjning både när det gäller aktier och bostadsvärdet, skriver SvD Näringsliv.

För många av Sveriges bostadsköpare är den senaste rapporten från Swedbank tråkig läsning. Många som köpte bostad under 2017 när bostadsmarknaden var som hetast har fått se nästan hela sitt kapital, det vill säga kontantinsatsen, försvinna. Bostadsköpare i Uppsala, Karlstad, Sundsvall och Umeå är några av de som har drabbats.

Högt belånade bostadsköpare har förlorat en stor del av sitt kapital

Bostadsköpare i Karlstad har vid en maximal belåning med 15 procent i kontantinsats förlorat cirka 84 procent av det egna kapitalet mellan 2017 och 2018. I Stockholm har bostadsköpare med maximal belåning och 15 procent i kontantinsats förlorat lite mer än hälften av det egna kapitalet under samma period.

Bostadsköpare i Uppsala har under samma period förlorat 68 procent av det egna kapitalet och i Sundsvall är siffran 78 procent. Även de som har köpt bostad i Umeå och Halmstad har kunnat se en kraftig urholkning av sitt egna kapital.

Avkastningen på bostadsmarknaden är inte densamma som tidigare

När bostadsmarknaden föll rejält under 2017 kom det säkerligen som en chock för många. Bostadsägare hade under många år kunnat tjäna pengar på ägda bostäder. De som köpte bostad och hade riktigt höga lån fick en rejäl avkastning på sitt egna kapital. Risktagandet belönades med de konstanta prisuppgångarna.

Den årliga avkastningen mellan 2013 och 2015 var nära 100 procent på det egna kapitalet om man hade belånat bostaden till 85 procent. I dag är verkligheten en annan.

– Vi vill påminna om att det inte bara är ränteförändringar som påverkar boendeekonomin och att även belåningsgraden spelar roll. Har man en belåningsgrad över 70 procent kan det vara klokt att prioritera amortering, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Bostadsköpare behöver vara medvetna om riskerna med hög belåningsgrad

Enligt Arturo Arques är konsumenters medvetenhet om de kvarstående prisfallsriskerna inte tillräcklig. Särskilt stor är risken om man lägger sina sparpengar på aktiemarknaden i stället för att amortera. Därför gäller det att inte lägga hela sparkapitalet på tillgångsslag som kan gå ner i värde samtidigt, utan att tänka på hur bostaden är finansierad.

Arturo Arques varnar också för att se en köpt bostad som en investering och förvänta sig få avkastning som för aktier. Man måste vara medveten att hög belåningsgrad innebär hög risk att förlora stor del av kontantinsatsen om bostadsmarknaden går neråt.