Enkla saknar fortfarande prognos för sina bolån

Publicerad: 6 november, 2018 En bild på lägenhetshus med balkonger

I våras gjorde Enkla entré på bolånemarknaden och erbjöd bolån med en ränta på 0,95 procent. Nu, sju månader senare har man fortfarande inte lånat ut en krona och det finns ingen prognos för när man kan göra det.

Enklas bolåneerbjudande slog ned som en bomb på bolånemarknaden i våras. Bolaget erbjöd en ränta på 0,95 procent bundet över tre år. Förhoppningen var att man innan midsommar skulle ha lånat ut över 1 miljard kronor.

Nu har det gått drygt sju månader sedan Enkla kom med sitt erbjudande men fortfarande har man inte lånat ut en enda krona. När lånen kan börja betalas ut är ännu oklart.

– Bostadsobligationsmarknaden är väldigt reglerad, komplex och konsensusdriven, därför måste vi agera ansvarsfullt innan man rör sig framåt, säger bolagets vd Alexander Widegren, till Breakit.

Någon konkret tidsplan finns inte.

Har tagit emot ansökningar för 200 miljarder kronor

Trots att Enkla inte lånat ut några pengar än är intresset stort för bolånen. I dagsläget har man tagit emot bolåneansökningar för cirka 200 miljarder kronor. Det motsvarar nästan 6 procent av hela den svenska bolånemarknaden.

Förhoppningen har hela tiden varit att man ska kunna utmana storbankerna om bolånekunderna. Om man lyckas betala ut sina lån någon gång tyder mycket på att man kommer kunna göra det.

Så länge bolånen dröjer ökar dock risken för att de som skickat in en bolåneansökan tröttnar på att vänta.

Enklas lån kommer omfattas av amorteringskravet

Enkla är ett bostadskreditinstitut och omfattas därför just nu inte av något amorteringskrav. Detta var något man tryckte på då man marknadsförde sina lån. Finansinspektionen reagerade på detta och meddelade att man tänkte stoppa kryphålet.

Från och med nästa år omfattas lånen därför av amorteringskravet. Så för att undkomma amorteringskravet gäller det att Enkla kan betala ut sina lån redan innan årets slut.