Fler svenskar tror att bostadspriserna kommer att stiga

Publicerad: 12 februari, 2019 Gamla bostadshus på Kungsholmen

Hushållen tror att bostadspriserna kommer stiga. Foto: Lasse Ansaharju / Shutterstock.com

Svenskarna börjar tro på stigande bopriser igen, det visar SEB:s boprisindikator. Över 40 procent av hushållen tror på stigande priser medan knappt 30 procent tror på sjunkande priser.

Storbanken SEB:s senaste boprisindikator visar att svenska folket har svängt i frågan om bopriserna. För första gången på fem månader tror drygt 40 procent av hushållen att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. Jämfört med förra månadens boprisindikator är det en ökning med sex procentenheter.

– Förra månaden var det lika många som trodde på stigande som sjunkande priser. Nu vänder det klart uppåt igen, säger Jens Magnusson, SEB:s privatekonom, till SvD.

Räntediskussionen har påverkat svenskarnas syn

Jens Magnusson tror att den senaste tidens räntediskussioner påverkat svenskarnas syn på bostadsmarknaden. När Riksbanken höjde styrräntan i början av januari trodde många att priserna skulle rasa. Sedan dess har det kommit lugnande besked om att det kan ta lång tid tills styrräntan höjs igen. Det har i sin tur fått folket att tro på stigande bopriser igen.

I dagsläget tror 29 procent att bostadspriserna kommer falla, vid förra mätningen var den siffran 36 procent.

Färre tänker binda sina bolån

Efter den första räntehöjningen trodde många att hushållen skulle binda sina bolån men efter de lugnande beskeden har svenskarna tänkt om. I dagens läge är det bara 8 procent av hushållen med rörlig ränta som planerar att binda den. Det är en minskning med tre procentenheter från 11 procent förra månaden.

Stockholmshushållen är skeptiska

Under en längre tid har hushållen i Stockholm varit mest skeptiska och inte alls lika många har trott på stigande bostadspriser. Även denna månad är Stockholmarna skeptiska.

Jens Magnusson tror att det har att göra med att bostadspriserna steg som mest i Stockholm under en lång period. När priserna sedan gick nedåt var det i Stockholm som raset var som störst.