Frågor & Svar

Är du ute efter att låna till handpenningen men har några frågor du känner att du behöver få besvarade? Nedan följer svaren på några av de vanligaste frågorna vi får kring handpenningslån.

Hur stor ska handpenningen vara?

Det vanligaste är att handpenningen 10 % totalpriset. Så om du köper en villa eller bostadsrätt som kostar 1,5 miljoner kronor så måste du lägga en handpenning på 150 000 kronor.

Till vem betalar jag handpenningen?

Handpenningen betala du till säljaren eller dennes ombud. Betalningen erlägges när man gemensamt undertecknar köpekontraktet. Detta brukar ske i ett möte mellan säljare och köpare samt den mäklare som sköter affären, men även köparen kan företrädas av ombud.

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Handpenning är en försäkran om att köpet kommer att slutföras och är således en del av köpeskillingen. Handpenning betalar köparen till säljaren. Kontantinsats är den del som köparen måste finansiera själv vid ett köp där banken går in med ett lån upp till 85 %. Kontantinsatsen brukar således vara 15 %. Exempel: En villa säljs för 2 miljoner. Köparen betalar 200 000 kronor i handpenning. När affären slutförs betalar bankens lån 1 700 000 kronor och köparen betalar 300 000 kronor. Då räknas handpenningen på 200 000 kronor bort från den summan.

När måste jag betala tillbaka handpenningslånet?

Om du har fått ett handpenningslån så regleras denna skuld i samband med tecknandet av bolånet. I det fall att den gamla bostaden ännu inte sålts så sker regleringen när det genomförts.

Vad händer med handpenningen om köpet inte blir av?

Hur det kan gå i ett sådant fall beror på vad som du och säljaren kommit överens om. Eftersom det är en försäkran om att du ska köpa fastigheten så kan handpenningen i värsta fall gå förlorad om du backar ur köpet. Men allt beror på hur avtalet är utformat. Den köpare som är osäker behöver ta hjälp av jurist innan handpenning erläggs. Köpare som ångrar sig gör bäst i att fullfölja och sedan sälja i sin tur. Om det däremot är säljaren som ångrar sig så ska handpenningen betalas tillbaka.

Måste jag ansöka om bolån hos samma bank som jag fått handpenningslånet av?

Handpenningslån har ett helt separat avtal utanför framtida bolån. Så svaret är nej, men eftersom man många gånger har bett om ett lånelöfte så brukar man ta lån i samma låneinstitut.

Kan jag ta ett handpenningslån trots att jag har en betalningsanmärkning?

De flesta banker säger kategoriskt nej till personer med betalningsanmärkning. Men det finns aktörer som kan acceptera det om bara låntagarens inkomst är god och det inte finns en aktiv skuld hos kronofogden.