Konsumentverket kritiserar Klarna

Publicerad: 26 mars, 2019 del av entrén till Klarna butik

Konsumentverket riktar skarp kritik mot Klarna för vilseledande marknadsföring. Foto: Press/Klarna

Klarna har hamnat i blåsvädret och får skarp kritik från Konsumentverket skriver Breakit. Kritiken är riktad mot Klarnas marknadsföring av bolagets krediter som kunderna upplever som vilseledande.

En konsument som e-handlar genom Klarna får välja på flera olika alternativ när det gäller betalningen. Konsumenten kan välja på att betala med faktura eller att skjuta upp betalningen. Sedan en tid tillbaka har även konto varit en betalningsmetod som Klarnas kunder kunnat använda sig av vid e-handel.

Många kunder har dock tyckt att betalningsmetoden varit vilseledande vilket lett till flera anmälningar till Konsumentverket. Efter att Konsumentverket tagit emot 25 anmälningar om saken i fråga får Klarna skarp kritik från Konsumentverket som kräver en rättelse.

Konsumenterna trodde konto var bankkonto

I Klarnas fall har kunderna upplevt att namnet ”konto” varit missvisande då konsumenterna associerat ”konto” med direktbetalning från sitt bankkonto. I själv verket har ”konto” inneburit att konsumenterna tvingas öppna ett kreditkonto. Direktbetalningen har istället legat ytterligare ett klick bort, vilket flera kunder missat.

Betalas inte krediten tillkommer ränta

Här har kunderna upprättat ett konto i tron om att det varit ett konto men som i själva verket varit en ny kredit där skulden måste betalas inom två veckor. Efter det tillkommer ränta.

Konsumentverket skrev i ett uttalande att  ”De ekonomiska konsekvenserna verkar, utifrån marknadsföringen, som obefintliga”.

Nu kräver myndigheten en rättelse och man har gett Klarna fram till och med den 3 april att yttra sig i frågan.

Klarna har inlett ett arbete för att tydliggöra betalningsmetoden

Klarna har tagit till sig kritiken och påbörjat ett arbete med att förbättra betalningsmetoden och göra den mer tydlig. Bolagets presschef, Magnus Törnblom säger till Affärsvärlden att man förstår att kunder blir arga om de får en kostnad som de inte hade räknat med och att det är ett tecken på att Klarna inte varit tydliga i sin kommunikation.