Kontantinsats

Staten vill att villaägare skall finansiera minst 15 % av fastighetens värde själva. Detsamma gäller även bostadsrätter. Anledningen är för att minska skuldbilden hos yngre som oftast inte har sparat ihop några pengar och då vanligtvis lånar för mycket. Likadant om du köper en bil eller annan kapitalvara så bör en del av pengarna för varan komma från dina egna medel. Det finns sätt att kringgå detta genom att låna till kontantinsatsen, men det innebär att skulden blir avsevärt högre.

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Många förväxlar kontantinsats och handpenning, men handpenning är en helt annan sak. Handpenning betalas av den blivande köparen som bevis för att denne tänker fullfölja köpet. Skulle så inte ske är handpenningen förverkad, i de flesta fall. För ett husköp kan det exempelvis gå till så här:

Exempel: Banken har avgivit ett lånelöfte om finansiering 85 % av ett objekt för max 3,5 miljoner kronor. Köparen har själv kontantinsatsen på drygt en halv miljon. På söndagen lägger köparen ett bud på objektet och tillerkänns som köpare. Då kan denne direkt lämna 350 000 kronor i 10-procentig handpenning för att försäkra sig om att säljaren inte kan sälja till någon annan och på samma sätt säkrar säljaren att köparen kommer att fullfölja köpet. Handpenningen brukar som regel ligga på 10 % men avvikelser kan förekomma.

Signera alla kontrakt själv

Efter att kontrakt skrivits på och handpenning erlagts kan resten av handlingarna skötas i lugn och ro. Som regel träffas mäklare, säljare och köpare hos den bank som utfärdar bolånet, men allt kan om så önskas ske även brevledes. Banken vill självklart få in sin ränta och inte förlora pengar om låntagaren inte klarar av åtaganden och objektet måste säljas. Om en villa köptes för 2 miljoner kronor och ett halvår senare sjunkit i värde till 1,8 miljoner så har banken ändå säkrat en del av sina pengar, tack vare att husköparen har betalt en kontantinsats på 15 %.

Undersök din egen betalningsförmåga

I många fall kan inte unga få fram dessa belopp. Ett ungt par som vill köpa hus har då förhoppningsvis föräldrar som kan hjälpa till. Har du inte till en stor del av kontantinsatsen själv kan det vara ett gott råd att vänta och spara under tiden. Klarar du inte att spara kommer du förmodligen inte heller att ha råd med månadskostnaden efter fullbordat köp. Och ju mer lån du tar desto värre kan det bli.