Kronan kan falla till lägsta nivåerna på ett decennium

Publicerad: 12 mars, 2019 europeiska centralbankens logga framför huvudkontoret

Om inflationen fortsätter riskerar kronan att falla till rekordlåga nivåer. Foto: canadastock/Shutterstock.com

Det är inte många valutor som gått dåligt i handeln mot euron men kronan är en av dem. Av de 140 valutor som handlar mot euron är det endast en handfulla som gått lite sämre. Om inflationen fortsätter riskerar kronan att tappa upp till 15 öre i förhållande till euron skriver SvD Näringsliv.

Under förra veckan valde den Europeiska centralbanken, ECB, att sänka den framtida prognosen för ekonomin i Europa. Dessutom sköts planerna på eventuella räntehöjningar upp till 2020. Beskedet ledde till att kronan rasade med nästan 10 öre mot euron. Fortsätter inflationen kan kronan tappa ytterligare i förhållande till euron.

Inflationssiffran för februari som släpps under tisdagsmorgonen är oerhört viktig. Kronan riskerar stora konsekvenser beroende på utfallet. Skulle inflationen visa sig landa på flera tiondelar under den prognos Riksbanken förutspått kan kronan falla mellan 10 och 15 öre mot euron.

Lägre inflation än prognostiserat kan påverka kronan

Enligt Swedbanks chefsekonom Anna Breman skulle en inflation på någon tiondel under prognosen inte påverka kronans värde så mycket. Däremot kan kronan försvagas mer om inflationen blir betydligt lägre än Riskbankens prognos och då handlar det om 10 till 15 öre. När inflationen sist hamnade fyra tiondelar under den prognos som Riksbanken spått föll kronan stort.

Marknaden är väldigt känslig för negativa överraskningar.

– Så fort vi får negativ data så slår det mot kronan, säger Anna Breman.

Enligt Anna Breman kan kronan försvagas ytterligare mot euron om Riksbanken stryker planerna på en räntehöjning till hösten och under nästa år.

Flera ekonomer tror att kronan kommer försvagas

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth är det ingen som tror på den svenska kronan på marknaden. Anledningen är Riksbankens ovilja att höja minusräntan. Dessutom tror hon att om inflationsutfallet blir lägre än den prognos som Riksbanken har kommer kronan att försvagas. Vidare finns det risk att kronan försvagas ännu mer på lite längre sikt.

Annika Winsth blir inte förvånad om kronan försvagas till 11 mot euron.

Riksbankens agerande är avgörande. Om kronan försvagas för mycket skulle Riksbanken kunna hota med att köpa den svenska valutan vilket skulle kunna göra kronan starkare. Än så länge verkar Riksbanken inte oroa sig nämnvärt då den svaga kronan hjälper Riksbanken att nå sitt mål med att få upp inflationen då den svaga kronan gör att importvarorna blir dyrare.

Det är Riksbankens fel att kronan är så svag

Den svaga kronan beskyller Annika Winsth Riksbanken för då hon anser att de agerat oansvarigt. Det här är en katastrof för importbolagen. Jämfört med andra länder blir de svenska hushåll fattigare. Eftersom många exportbolag även importerar mycket så är det inte en klar vinst.

Vidare tror inte Annika Winsth att Riksbanken kommer kunna agera som planerat och höja räntan till noll under hösten. Konsekvensen blir att kronan förblir svag precis som den var för tio år sedan under finanskrisen då kronan handlades runt 11,80 mot euron. Kronan kan komma att sätta ett nytt bottenrekord om det krisar på den svenska bostadsmarknaden eller i omvärlden.

Enligt Annika Winsth kan kronan på ganska kort sikt komma att falla till 12 eller 12,50 mot euron och enligt henne finns det ingen riktig botten.