Lånelöfte

Den som går i tankar att skaffa egen egendom kan börja den resan genom att ansöka om ett lånelöfte. Fördelen att ta ett lånelöfte på förhand är att när du står framför ett objekt som du verkligen vill ha så vet du hur banken ställer sig. Dyker drömobjektet upp så är det bara att slå till eftersom du fått ett förhandsbesked om att det går att få låna vissa belopp.

Hur mycket får du låna?

Att skaffa sig en villa eller bostadsrätt är en tämligen stor affär som du troligen inte gör så många gånger i livet. Efter att ha bott i hyreslägenhet en tid kan det vara skönt med något eget, något som du rår om helt och hållet. Redan när tanken dyker upp om att köpa villa eller bostadsrätt funderar du säkerligen på hur detta kan finansieras.

Hur mycket har du sparat ihop till själv, och hur mycket måste du låna? Det är naturligt att fundera i de banorna innan du ens vet specifikt vilket hus eller vilken lägenhet du vill köpa. När tanken såtts om att skaffa hus så är det skönt att veta på förhand att banken ställer upp med si eller så mycket. Det kan även vara skönt att veta att den egna kontantinsatsen behöver vara av viss storlek. Det gör att du har ett gott hum om vad som kan vänta.

Var beredd att köpa

Du sitter och läser annonser om att det ska vara husvisningar till helgen. Men kan du skaffa ett lånelöfte snabbt och hur länge gäller det? En bra bank skall kunna avge lånelöfte inom ett par dagar och löftet gäller som regel i sex månader. Skulle du inte hittat rätt objekt inom den tiden kan lånelöftet förlängas.

För att kunna stadfästa ett löfte om lån går banken tillväga på nästan samma sätt som vid själva låneansökan. Låntagarnas solvens och andra ekonomiska åtaganden vägs ihop med framtida återbetalningsförmåga. Inkomststorleken är ganska viktig i det avseendet. Villan eller bostadsrättens pris har stor del i avgörandet. Du som låntagare skall kunna betala kontantinsats på oftast 15 % av marknadsvärdet. Du ska även klara av månadskostnad, ränta och amortering.

Sök i tid

Idag kan du med fördel få ett lånelöfte online. Dagens elektroniskt styrda banker ser helst att det går den vägen även om ett personligt besök självklart är möjligt. Svaret bör komma inom ett dygn max två, arbetsdagar räknade. Så om det är visning på lördag och söndag skall det gå att få ett lånelöfte klart i tid om du ansöker senast på onsdagen.