Mäklarna tror på stigande bopriser

Publicerad: 9 april, 2019 miniatyrhus med en nyckelknippa framför och pengastaplar som blir större och större.

Allt fler mäklare tror på stigande bostadspriser. Även hushållen är positiva. Foto: Puttachat Kumkrong/Shutterstock.com

Fastighetsmäklarförbundets månatliga sammanställning visar att allt fler fastighetsmäklare tror på stigande bostadspriser under de kommande månaderna. Även majoriteten av hushållen tror att bostadspriserna kommer att stiga enligt SEB:s månatliga boprisindikator skriver Dagens Nyheter.

36 procent av mäklarpanelen där cirka 250 mäklare deltog tror att bostadspriserna kommer stiga. Det är en ökning med nio procent jämfört med i februari där endast 27 procent trodde på stigande bostadspriser.

Våren får bostadsmarknaden att röra på sig

Enligt Fastighetsmäklarförbundets vd Jenny Strandberg kan ökningen delvis bero på att det är vår. Våren är en tid på året då många vill sälja och köpa bostad.

45 procent av mäklarna är positiva och tror att priserna kommer stå stilla, medan 19 procent tror att bostadspriserna kommer att falla under året.

Även SEB:s månatliga boprisindikator steg i april. Den visar att allt fler svenskar har en ljusare syn på bostädernas prisutveckling. Indexet lyfte fem enheter och är nu uppe på 18.

Majoriteten av hushållen tror på stigande bostadspriser

Hushållen ställer sig mer positiva till bostadspriserna utveckling och hela 44 procent av alla hushåll tror att bostadspriserna kommer att stiga det närmaste året. Det innebär en ökning med två procentenheter. 26 procent av hushållen tror dock på fallande bostadspriser.

SEB:s boprisindikator visar skillnaden mellan de som tror på stigande bostadspriser och de som tror att priserna kommer att falla.

Statistisk visar att hushållens syn på bostadspriserna kan vara befogad

Enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson har hushållen under de senaste månaderna varit mer positiva till bostadsmarknaden i förhållande till analytikerna. Dessutom börjar det dyka upp statistik som indikerar att den positiva synen som hushållen har kan vara motiverad. De senaste siffrorna visar på svagt stigande priser och flera avslut.