Priserna på bostadsrätter har stigit med nästan 500 procent

Publicerad: 26 februari, 2019 Gult lägenhetshus med balkonger

Priserna på bostadsrätter har stigit med över 400 procent på 20 år. Foto: a40757/Shutterstock.com

Priserna på bostäder må ha sjunkit det senaste året men går vi tillbaka 20 år i tiden har genomsnittspriserna stigit med nästan 500 procent, det skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande. I Botkyrka utan för Stockholm har prisökning varit som störst med drygt 1 400 procent.

Bostadspriser har sjunkit det senaste året men backar vi längre tillbaka i tiden så rör det sig om en enorm prisökning. De senaste 20 åren har priserna på bostadsrätter stigit med 475 procent i riket som helhet och 230 procent för villor, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

I Botkyrka har priserna stigit med över 1 400 procent

Det finns kommuner i landet där prisökningen varit betydligt högre än snittet i hela riket. En sådan kommun är Botkyrka, utan för Stockholm. De senaste 5 åren har priserna stigit med 82 procent och de senaste 10 åren med 157 procent. Men det är när vi går tillbaka 20 år i tiden som vi ser den riktigt stora prisökningen. På 20 år har priserna på bostadsrätter i Botkyrka Kommun stigit med 1 474 procent.

– Stockholms bostadsmarknad har vuxit så det knakar de senaste 20 åren. Inte minst i kranskommunerna där antalet bostadsrätter ökat med en enorm fart, dels från byggnation men också från ombildningar av hyresrätter, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

Villapriserna har inte stigit riktigt lika mycket men på Lidingö har man trots allt sett en prisökning med 366 procent, vilket är klart över snittet för villor.

Störst procentuell ökning i kranskommunerna

De allra största procentuella prisökningarna har skett i städernas kranskommuner. Enligt Angelica Hermansson är inte det konstigt med tanke på att priserna i de centrala delarna redan är högre från början.

Dessutom har fler familjer börjat söka sig mot städerna och framförallt kranskommunerna som ger mer yta för pengarna, vilket drivit på prisutvecklingen.