Så många kvadratmeter får du för en miljon

Publicerad: 21 maj, 2019 Kollage små äldre hus i stadskärna och Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling

Norrland ger mest boyta för pengarna. För en miljon får du en villa på 200 kvadratmeter. Foto: LindaZ74/Shutterstock.com & press/Svensk Fastighetsförmedling

Maj månad är den månaden då det köps och säljs absolut flest bostäder under året, och i år väntas maj bjuda på ett nytt rekord när det gäller utbudet. Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt var du får mest kvadratmeter för en miljon kronor.

Antalet bostäder som finns ute till försäljning på marknaden kommer slå all time high under maj månad och priserna varierar stort beroende på vart i landet du tittar efter bostad. Med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik har Svensk Fastighetsförmedling gjort en sammanställning av var du får mest kvadratmeter för pengarna.

Norrland ger mest kvadratmeter för pengarna

Oavsett om du köper en villa eller en bostadsrätt är det i Västernorrlands län du får mest boyta för pengarna. Därefter kommer Värmland och sedan Norrbotten. När det gäller kommuner är det Säffle som ger mest boyta för pengarna, och därefter kommer Fagersta och Tidaholm. I Säffle får du en bostadsrätt på hela 354 kvadratmeter för en miljon och i Fagersta och Tidaholm får du 335 respektive 330 kvadratmeter boyta.

Är du mer intresserad av stora villor ska du bege dig till den norrländska kommunen Sollefteå. Där kostar en villa i genomsnitt 5 000 kronor per kvadratmeter och med det kvadratmeterpriset toppar Sollefteå listan på mest boyta i en villa för pengarna.

Mer bostad för pengarna utanför de större städerna

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg finns det mycket att välja på nu på bostadsmarknaden vilket gör att det finns goda möjligheter att hitta sitt drömboende. Kan man tänka sig att bo lite längre ut från de större städerna får man mycket mer bostad för pengarna. Om du till exempel skulle bosätta dig i Västerås eller Eskilstuna, som bara ligger en timme från Stockholm, får du tre gånger så mycket boyta för pengarna.

Stockholm är dyrast i åtta fall av tio

Stockholm, Danderyd och Solna är de områden där du får minst boyta i en bostadsrätt för pengarna. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Stockholm ligger på 68 000 kronor, följt av Danderyd där kvadratmeterpriset ligger på 56 000 kronor. I Solna får du betala 54 000 kronor per kvadratmeter. Av de dyraste kommunerna ligger åtta av tio i Stockholms län. På plats sju hamnar Göteborg, och på plats nio ligger Mölndal.

När det gäller villor är det Lidingö och Danderyd som är dyrast. Där får du 15 respektive 16 kvadratmeter boyta för en miljon kronor.

Enligt Liza Nyberg finns det stora risker för att rörligheten på bostadsmarknaden ska minska och skapa inlåsningseffekter med dagens bostadspolitik. Rörligheten måste öka för att skapa en positiv utveckling och det skulle kunna ske om bolånetaket tas bort och flyttskatten minskar. Vidare behöver man också se över vilken typ av bostäder som byggs och anpassa bostadsbyggandet till hur efterfrågan faktiskt ser ut.