Småbanker går ihop och utmanar på bolånemarknaden

Publicerad: 23 september, 2019 Man och kvinna går igenom villkor för deras huslån.

Startupbolaget Borgo startar ett hypoteksbolag tillsammans med flera mindre banker för att konkurrera på bolånemarknaden. Foto: Janewong/Sutterstock.com

Startupbolaget Borgo som startades av veteraner från Avanza vill utmana på bolånemarknaden. Nu har flera småbanker anslutit sig för att bilda ett hypoteksbolag, skriver DiDigital.

Avanza-veteranerna Peter Walldour och Gustav Berggren startade tillsammans med Adam Lewenhaupt och Carl Martinson startupbolaget Borgo. Affärsidén var att utmana storbankerna på bolånemarknaden och erbjuda lägre räntor.

Starka småbanker skriver på avtal för hypoteksbolag

Under sommaren gick Klarna in med sju miljoner kronor i kapital i Borgo och nu har flera mindre banker valt att slås ihop med Borgo och bilda ett hypoteksbolag. Ikano bank, Ica Banken, Ålandsbanken, Söderberg och Partners och Borgo har skrivit på avtal för att tillsammans skapa ett hypoteksbolag på den svenska marknaden.

Komplett låneplattform till svenska konsumenter

I framtiden ska det nya hypoteksbolaget kunna erbjuda en fullständig plattform till svenska konsumenter när det gäller bolån. Fokus ska ligga på kvalitet och trygghet i ett långsiktigt perspektiv.

Under 1,5 år har bolaget ägnat sig åt att med egen teknik och egna processer bygga upp bolåneplattformen. I och med mycket starka ägare kommer Borgo att på riktigt att kunna utmana på bolånemarknaden , säger Gustav Berggren.

Än så länge är det inte klart vad hypoteksbolaget kommer att heta eller när tjänsten ska lanseras. Om verksamheten ska bedrivas under ett eget varumärke är upp till ägarna och det är inget som Gustav Berggren kan svara på i dag.

Alla inblandade ser hypoteksprojektet som ett långsiktigt samarbete

Alla inblandade aktörer är mycket positiva till hypoteksprojektet. Ica Banken ser det som en enkel och smart helhetslösning i vardagsekonomin. Med ett konkurrenskraftigt bolåneerbjudande flyttar Ica Banken fram sina positioner ytterligare.

Ålandsbanken ser också satsningen som ett långsiktigt arbete. Enligt Ålandsbankens vd, Peter Wiklöf, säkerställs långsiktighet och stabilitet i det nya hypoteksbolaget i och med kombinationen av de andra redan starka och etablerade partners.

Plattformslösningarna till det nya hypoteksbolaget kommer tillhandahållas av Ålandsbanken och dotterbolaget Crosskey.