Spara tusentals kronor på bolånet

Publicerad: 7 oktober, 2019 Kvinna håller i cirka 30 stycken femhundrakronorssedlar som en solfjäder

Genom att förhandla om boräntan kan du spara tusentals kronor varje år. Foto: Piotr Wawrzyniuk/Shutterstock.com

Det går att spara tusentals kronor genom att pruta på boräntan. Dock kan det vara väldigt påfrestande att sitta i förhandlingsstolen, skriver SvD Näringsliv.

Att sitta i förhandlingsstolen och pruta på boräntan kan vara väldigt påfrestande, men det kan vara värt flera tusentals kronor. Det viktiga är att man tar god tid på sig och har självförtroende säger Tomas Pousette, ägare till Pousette Ekonomianalys.

För att få en så låg månadskostnad på bolånet som möjligt krävs det mycket arbete inför en förhandling av bolåneräntan. Arbetet börjar redan långt innan man besöker bankkontoret med att jämföra räntor.

Framhäv dina fördelar när du förhandlar om boräntan

Tidigare chefsekonomen på SBAB, Tomas Pousette, råder att man ska börja med att se över sin privatekonomi, sitt lönekonto och tidigare bolån. Eftersom banken tittar på kundens kreditrisk vid den förhandling behöver man kunna visa att kreditrisken är låg.

– Framhäv dig själv, dina egna fördelar och att du är en bra kund hos banken. Håll dig till sanningen, men var inte blyg säger Tomas Pousette.

Det kan vara svårare för en person som ska köpa bostad för första gången och som ska förhandla om lånet att visa att man är en pålitlig låntagare. Det man kan visa på då är att man har en trygg anställning och en bra lön och att lönen under de närmaste åren troligtvis kommer att stiga.

Ta god tid på dig och förbered dig väl innan mötet med banken

Som kund är det din uppgift att vara välinformerad. Det är bra att ha koll på ränteläget och hur räntan skiljer sig mellan olika långivare. Nyare bankaktörer kan oftast erbjuda en lägre ränta än storbankerna. Det man bör titta på när man jämför banker är genomsnittsräntan och därefter utgår man ifrån att man är bättre än genomsnittskunden.

Enligt Tomas Pousette är det viktigt att man tar god tid på sig både innan mötet och när man väl är hos banken. Det är inte bra att stressa sig igenom processen och man ska alltid vara extra vaksam mot alla erbjudanden kring lånet under förhandlingen.