Här är två nya aktörer på bolånemarknaden

Publicerad: 4 december, 2018

Alma Bolån har nu fått tillåtelse av Finansinspektionen att förmedla bolån.

Under 2018 har det kommit in flera nya aktörer på bolånemarknaden och hela tiden utökas utbudet för den som behöver ett bolån. Nu ökar konkurrensen ytterligare med tillskotten Alma Bolån och den tidigare pensionstjänsten Kollektiva.

Det var i början av veckan som Breakit rapporterade om de båda bolåneaktörernas frammarsch på marknaden. Alma Bolån har precis fått sitt godkännande från Finansinspektionen och Kollektivas nystartade dotterbolag har ansökt om ett tillstånd för att få möjlighet att lämna bostadskrediter.

Alma har fått finansinspektionens godkännande

Bolåneaktören Alma presenterade sig på marknaden i våras och hade då som mål att tillhandahålla en aktiv låneverksamhet redan till hösten. Under augusti hade bolåneaktören fått in intresseanmälningar till en summa på 1 miljard kronor och nu i slutet av november har bolaget till slut fått sitt godkännande.

Dan-Alp Lindberg är företagets grundare och menar att Finansinspektionens godkännande är en glad nyhet och en viktig punkt för företagets framtida utveckling trots att processen har dragit ut på tiden.

Alma kommer nu att arbeta vidare för att se till att finansieringen av deras lån säkras.

Kollektiva har bytt inriktning

Kollektiva tog sig tidigare in på marknaden för pensionstjänster och ville förenkla svenskarnas pensionssparande genom en app. Men för ett år sedan stannade utvecklingen av tjänsten av.

Nu har bolaget bestämt sig för att ta sig in på bolånemarknaden istället genom sitt nystartade dotterbolag. Enligt handlingar signerade Finansinspektionen ska bolaget ha ansökt om att få lämna bostadskrediter men eftersom produkten är så pass ny vill inte vd:n Nicklas Larsson avslöja något.

Larsson menar att produkten fortfarande är under utveckling och att Kollektiva nu arbetar för att bygga upp en så attraktiv produkt som möjligt.

Arbetar för att komma tillbaka på marknaden

Efter nedläggningen av den planerade pensionstjänsten fortsätter Kollektiva arbetet för att ta sig tillbaka på marknaden från en ny vinkel.

När företaget inte längre kunde arbeta mot Pensionsmyndigheten på grund av rapporterade härvor kring de båda fondbolagen Allra och Falcon Funds började de titta på andra arbetsområden istället.

Nicklas Larsson menar vidare att de tar sina tidigare erfarenheter med sig i arbetet för att ta sig tillbaka på marknaden med ett nytt arbetsområde.