Unga får inte bolån trots jobb och handpenning

Publicerad: 23 april, 2019 johanna cerwall, vd för skandia bank, och ett lägenhetshus

Skandia banks vd Johanna Cerwall menar att mer flexibla regler behövs för att underlätta för unga att köpa sin första bostad. Foto: Pressbild/Skandia och Tupungato/Shutterstock.com

Sedan det skärpta amorteringskravet infördes förra året har det blivit svårare för unga att köpa sin fösta bostad. Skandias nya rapport ”Lön utan lägenhet” visar att detta är ett utbrett problem i Sveriges större städer.

Skandia har i en ny rapport kartlagt möjligheterna för en genomsnittlig 28-åring att ta bolån för att köpa en enrumslägenhet i någon av Sveriges större städer. Rapporten visar att möjligheterna är mycket små även för dem som har heltidsjobb och sparat ihop pengar till kontantinsatsen.

Detta problem gäller inte bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, men utan också i flera av landets mellanstora städer. Sammanlagt är det över hälften av de större städerna i Sverige där unga med heltidslön skulle få nej till ett bostadslån.

Ungas svårigheter på bostadsmarknaden är ett problem för hela Sverige

Skandia banks vd, Johanna Cerwall, menar att det själva är förvånade över situationen som rapporten målar upp. Hon lyfter att svårigheten att köpa bostad är ett problem för hela Sverige och att det finns en risk att bostadsbristen kommer att fortsätta att breda ut sig.

– Som det ser ut idag är det svårt för unga vuxna att få ett bolån även i inflyttningsorter som exempelvis Halmstad och Umeå. Detta är inte bara negativt för individen, utan även för samhället i stort, säger hon till SvD.

Johanna Cerwall påpekar att detta gäller personer som har satsat på sitt sparande inför att ta bolån och ofta har ett sparkapital på omkring en årslön.

Amorteringskraven är för hårda för unga lånetagare

Orsaken till problemet är framför allt det skärpta amorteringskravet som Finansinspektionen införde under 2018. Förstagångsköparna måste idag ofta amortera 3 procent på sitt bolån varje år. Detta har fått såväl bankerna som byggindustrin att ifrågasätta om inte amorteringskraven är alltför hårda.

Johanna Cerwall menar att amorteringskrav i grunden är något positivt, men att reglerna borde vara mer flexibla med hänsyn till åldern på lånetagaren. Hon föreslår att långivare skulle få tillåta amorteringsfria perioder för sådana stadier i livet då lånetagaren har begränsad betalningsförmåga.

Bostadskrisen tvingar unga att ta lån utan säkerhet

Förutom att stänga ute unga från bostadsmarknaden har bristen på bostäder också drivit upp bostadspriserna och lett till långa kötider för hyresrätter.

Något annat som pekar på svårigheterna för unga på bostadsmarknaden är att det år 2017 var 5 procent av unga vuxna mellan 18 och 30 år som istället för bostadslån kände sig tvungna att ta blancolån, vilket innebär lån utan säkerhet och med hög ränta.

De lösningar som i nuläget diskuteras för att underlätta ungas bostadsköp är att gynna tidigt bostadssparande och att lätta på kreditreglerna som gäller idag.